Eriksberg Vilt & Natur

Karlshamn sevärdhet

På Sveriges sydöstra kust, mellan Karlshamn och Ronneby, ligger norra Europas största vilthägn, det 900 hektar stora naturreservatet Eriksberg. Nyfikna besökare kommer för att få en guidad tur, eller för att på egen hand köra safari genom parken. Förutom de drygt 1500 vilda djur som lever här, kan gästerna njuta av utsikten över ett av världens största bestånd röda näckrosor. Har man dessutom riktig tur kan man få en skymt av den fridlysta havsörnen på himlen.

Safari bland de vilda djuren

Safarituren på Eriksberg är omkring 10 kilometer lång. Vill man inte köra med egen bil går det bra att förboka en tur med någon av parkens kunniga guider. Den som använder eget fordon får med sig en cd-skiva att lyssna på som ger en trevlig guidning kring det man kan tänkas se under färden.

Någonstans mellan 700 och 800 dovhjortar lever i parken och ungefär hälften så många kronhjortar. Kronhjorten är för övrigt det största hjortdjuret på Eriksberg. De så smidiga och ståtliga kronvilten har en normalvikt på ca 200 kg.

Mindre i både antal och vikt är parkens rara mufflonfår, en vildras som inte har ullig fårpäls som sina artfränder, utan kort och strävt hår, mer likt hjortarnas.

Vildsvinen har länge funnits i parken, men om de inte visar sig under safarin beror det på deras skygga natur, goda hörsel och att de snabbt kan springa undan med en hastighet av 50 km/h.

Parkens giganter är visenterna, eller europeisk bison som de också kallas. De lever i en flock om ca 45 individer och tjuren, som till parkskötarnas stora glädje fått flera avkommor, väger över 900 kg.

De röda näckrosorna

Inuti Eriksbergs naturreservat ligger den unika lilla sjön, Färsksjön. Mellan midsommar och september täcks vattenytan av blommande röda näckrosor. Blomman har sitt ursprung i sjön Fagertärn i Tiveden, men planterades in i Färsksjön på 1950-talet. Blomman kom att trivas mycket väl i Eriksberg och har med tiden utvecklats till en av parkens fascinerande stoltheter.

Havsörnen

Trots att havsörnen blev fridlyst redan 1924 så var arten nära att dö ut till följd av miljögifter under 1970-talet. Havsörnen befinner sig högst upp i näringskedjan och blir därför ofta bland de första att påverkas när naturen mår dåligt. Att man kan se de stora sällsynta rovfåglarna flyga över Eriksberg är ett gott tecken på att reservatet lyckats hålla naturen frisk och i balans.