Havsbad & Insjöbad

Karlshamn bad

Oavsett om man föredrar saltstänkta havsbad eller spegelblanka insjöar så kan Karlshamns kommun erbjuda en badplats som matchar ens önskemål. Till Långasjön, i skogarna norr om Karlshamn, kommer årligen en stor mängd badsugna sommargäster och ett av de mer välbesökta havsbaden återfinns på Stärnö, i närheten av båthamn och fiskerökerier.

Långasjöns badplats

Vid Långasjöns camping och stugby ligger ett av de populäraste insjöbaden i Karlshamns kommun. Inte så underligt då Långasjöns badplats har Blekinges varmaste badvatten! Här finns allt för familjen som vill tillbringa en heldag åt badutflykten. För de yngre barnens föräldrar känns det tryggt att badplatsen har en ingärdad barndel, där vattnet är grunt, och där föräldrarna lätt kan hålla uppsikt från stranden eller någon av bryggorna. De äldre barnen och de vuxna kan med fördel följa bryggorna ut till djupare vatten och bada.

Blir man hungrig kan förtäring gärna intas vid någon av de många grillplatser som finns tillgängliga för allmänheten. Har man inte maten med sig går det bra att köpa lunch, glass eller mellanmål vid campingens receptionsbyggnad. Där finns kiosk, butik och servering, som under högsäsong håller öppet med generösa öppettider.
Utöver att bada finns fler möjligheter att roa sig vid vattnet. På Långasjöns camping finns möjlighet att hyra roddbåtar eller kanoter och många människor njuter av stillheten att ta sig fram på sjön. Om fiskeintresse finns har man kommit helt rätt för Långasjön befinner sig inte långt ifrån Mörrum som blivit vida känt för sina stora laxar, öringar och regnbågsforeller.

Stärnös badplats (Sternös badplats)

Stärnös badplats omnämns ofta som en riktig pärla bland havsbad. Stärnö är en halvö strax sydväst om Karlshamn, känd för sitt sköna rekreationsområde och rika kulturhistoria med fornlämningar från bronsåldern.

Hela den långgrunda havsviken har en skön sandbotten och den som vill gå vadandes genom vattnet kan njuta länge av promenaden. Om man istället är ute efter ett kvickt dopp rekommenderas att man går ut på någon av de båda välanvända bryggorna. Efter badet är det skönt att ligga och sola på någon av de mjukt rundade klipporna.

När man packar picknickkorgen för en vistelse på Stärnö kan det vara trevligt att känna till att badplatsen har en god tillgång på välskötta grillplatser. Om havsbadsbesöket blev en spontan upplevelse kan man besöka den lilla kiosken för något gott att äta eller svalkande att dricka.